Toegevoegd

Over de auteur

Willem van Stempvoort

Ik ben gelukkig getrouwd, vader van 2 jongens, christen en leraar biologie en geschiedenis op een christelijke middelbare school in het midden van het land. Veel van mijn inspiratie voor mijn blogs komt vanuit deze vakken. Die bevestigen dat de Bijbel het Woord van God is.

Gerelateerde berichten

4 Reacties

 1. 1

  hoc est

  Willem schreef:

  “Volgens de overlevering sprak Maarten Luther deze woorden tijdens de Rijksdag te Worms in 1521. Dit deed hij op 31 oktober, de dag die we dankzij Luther Hervormingsdag noemen.’

  Is het niet zo dat hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen situaties in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd, dit jaar precies 500 jaar geleden, en dat daarom deze dag Hervormingsdag heet.

  “Het allerbelangrijkste speerpunt van Luther was wel dat iedere gelovige individueel verantwoordelijk is voor zijn doen en laten.’

  Luther had goede punten, maar dat gaf hem niet het recht een kerk te starten, die bevoegdheid had hij niet. Want 500 jaar later zijn er tienduizenden kerkgenootschappen gesticht door mensen die allemaal geroepen hebben “Ik kan niet anders”. Er is verwarring alom. Zijn er daarom vandaag de dag zoveel mensen die zich wel christen noemen maar niet verbonden zijn met enig kerkgenootschap? Dit is het lot van het van het protestantisme dat het uiteindelijk uiteen zal vallen in éénmanskerkjes, omdat iedere gelovige verantwoordelijk is voor zijn laten en doen. Weid mijn schapen heeft Jezus gezegd, de consequentie van Luther`s uitspraak is dat men zich zelf moet hoeden. Luther heeft zich niets van de kerkelijke overheid aangetrokken, hij is zijn eigen weg gegaan, net zoals al de anderen die ook niet anders konden.

  Romeinen 13, 1

  Alle ziel zij den machten, over haar gesteld, onderworpen; want er is geen macht dan van God, en de machten, die er zijn, die zijn van God geordineerd.
  2 Alzo dat die zich tegen de macht stelt, de ordinantie van God wederstaat; en die ze wederstaan, zullen over zichzelven een oordeel halen.

  http://www.calledtocommunion.com/2016/12/with-faces-thitherward-a-reformed-seminary-students-story/

  Reply
 2. 2

  Bellefleur

  @ Willem Was het niet zo dat Luther die stellingen publiceerde in het Latijn, dus niet voor de gewone man leesbaar, met als doel de bestaande kerk te hervormen? Dat hij zo veel van die kerk hield dat hij haar wilde behouden maar de vlekken wilde verwijderen? En dat de kerkscheuring niet zijn bedoeling was..

  Reply
 3. 3

  hoc est

  Bellefleur schreef:

  “En dat de kerkscheuring niet zijn bedoeling was.”

  Dat is een mooie gedachte. Maar Luther kon niet anders omdat hij de typische houding van een protesteerder (protestant) heeft. Die ziet zichzelf, als hij de bijbel leest, als hoogste autoriteit om de schrift te verklaren. Terwijl Jezus leiders aangewezen heeft, die op hun beurt weer andere leiders aanwezen. Zo was er van generatie op generatie een ononderbroken schakel van leiders geweest vanaf Matheus 16, 18 tot aab de huidige dag. Jezus heeft tegen deze leiders gezegd: Wie U hoort, hoort mij…….
  Luther en al die anderen die een kerkgenootschap hebben gesticht, buiten de Kerk der eeuwen om, zijn hun eigen weg gegaan. Hieronder vind je nog link die het fenomeen autoriteit in de Gemeente van Jezus nog eens haarfijn uit de doeken doet.

  http://www.calledtocommunion.com/2017/04/the-scriptures-the-spirit-and-the-sheepfold-a-reply-to-dr-wes-bredenhof/

  Reply
 4. Pingback: Johannes leerde geen drie-eenheid - Stichting Vlichthus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2018 Stichting Vlichthus Wim de Goeij