A. Klein Haneveld
0

Markus 16 : 9-20 – 87

Markus 16 : 9-20 staat centraal in deze Bijbelstudie in de serie “De gedachte is…”

Markus 16 : 8 en 20

En zij, haastelijk uitgegaan zijnde, vloden van het graf, en beving en ontzetting had haar bevangen; en zij zeiden niemand iets; want zij waren bevreesd.

En zij, uitgegaan zijnde, predikten overal, en de Heere wrocht mede, en bevestigde het Woord door tekenen, die daarop volgden. Amen. 

Als het waar zou zijn dat Markus 16 zou ophouden bij vers 8, zoals bijvoorbeeld door de Jehovah’s Getuigen beweerd wordt, omdat zowel de “Codex Vaticanus”, als ook de “Codex Sinaïticus”, (beide zijn handgeschreven versies van het totale Nieuwe Testament) het gedeelte van vers 9 t/m 20 niet bevatten, dan zitten we toch met een wel heel vreemd einde van het Evangelie van Markus.

Het verhaal blijft “hangen”

Je kunt goed zien dat bij vers 8 de geschiedenis niet af is. Het verhaal blijft “hangen”. We missen informatie, die logischerwijze op het eerste gedeelte van het hoofdstuk zou moeten volgen. We missen dan een “positieve afsluiting”, als zijnde een normaal “literair einde”. Die is er wel in vers 20.

Waar de Jehovah’s Getuigen Markus 16 : 9-20 inmiddels uit hun eigen vertaling geschrapt hebben, staat het gedeelte er in verreweg de meeste vertalingen gewoon in. En terecht, want uit honderden gevonden gedeelten van de Griekse tekst van de Bijbel blijkt dat vers 9 t/m 20 wel degelijk tot de “canon van de Bijbel” hoort. Het stemt zonder twijfel overeen met wat in de andere drie Evangeliën en in het Bijbelboek Handelingen geschreven staat.

Geen enkele reden om Markus 16 : 9-20 weg te laten

Er is derhalve geen enkele reden om Markus 16 : 9-20 weg te laten uit het Nieuwe Testament van de Bijbel. Ook niet vanwege vers 17 en 18.

En degenen, die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: in Mijn Naam zullen zij duivelen uitwerpen; met nieuwe tongen zullen zij spreken,
Slangen zullen zij opnemen; en al is het, dat zij iets dodelijks zullen drinken, dat zal hun niet schaden; op kranken zullen zij de handen leggen, en zij zullen gezond worden.

Tekenen en wonderen

De in vers 17 en 18 genoemde “tekenen” (wonderen) staan nog steeds ter discussie. In het verleden werd men geconfronteerd met het feit dat deze tekenen niet meer voorkwamen. Dat het gewoon niet meer werkte, niet meer gebeurde. Dat maakt het vervolgens tot “moeilijke verzen”. Het vraagt in ieder geval om een verklaring. Als in de Bijbel staat “deze tekenen zullen volgen” en daarna stelt men vast dat die tekenen níet volgen, dan zit men met een probleem. Ik denk dat dit de reden is waarom dit hele gedeelte in onbruik geraakt is, verdwenen is. Iemand heeft het weggelaten en dat blijft dan zo.

De Heere bevestigt door tekenen

Bijbelstudie maakt duidelijk waarom deze verzen in de Bijbel thuishoren. Vers 20 besluit met de melding dat het de Heere Zelf is die “het Woord bevestigde door tekenen” (dat zijn wonderen). Daar gaat het om en niet alleen in dit Schriftgedeelte, zo blijkt.

Markus 16 : 9-20 staat in de Statenvertaling

Dus gelukkig staat Markus 16 : 9-20 gewoon in onze Statenvertaling, zodat we kennis kunnen nemen van heel wat interessante Bijbelse onderwerpen, die ons via dit Schriftgedeelte uitgelegd worden in deze Bijbelstudie.


Deze studie is beschikbaar als gratis PDF – Wire-O ingebonden op papier kan via de printshop (bijv. onlyprint.nl)


Markus 16 : 9-20

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *