holle aarde venema
Holle aarde
4

Interesse voor de holle aarde

Van Melle Velema kreeg ik een mailtje over zijn interesse voor de holle aarde als Bijbels wereldbeeld. Naar aanleiding van de bijbelstudie over de holle aarde was hij op zoek gegaan naar meer informatie. Ik heb Melle gevraagd of hij iets zou willen vertellen over hoe hij met het onderwerp holle aarde in aanraking is gekomen en wat zijn bevindingen zijn. Daarop stuurde hij mij de volgende tekst. Bedankt Melle.


Melle Velema en de holle aarde – 2015

De afgelopen 7 jaren, zijn geestelijk gezien, mijn beste jaren geweest. In juni 2008, nu 7 jaar geleden, heb ik de Heer gevraagd om de Waarheid. En met name zocht ik antwoorden op de vragen met betrekking tot de eindtijd. Dat liep parallel met de oprichting van mijn website Eindtijdinbeeld.nl. Ik heb geen idee meer hoe het is gegaan, maar al vrij snel kwam ik in aanraking met de Bijbelstudies van Ab Klein Haneveld.

Één van de eerste studies die ik hoorde, op de toegezonden mp3 CD, had als onderwerp: “Engelen”. Het botste zeer regelmatig met het gedachtegoed van de Evangelische beweging waar ik mee groot gebracht ben. “Ik zal dat wel even nazoeken in de Bijbel, want wat hij zegt daar klopt helemaal niets van!” En om mijn eigen gelijk te kunnen halen, ben ik de Bijbel ingedoken en heb de verzen die broeder Ab las, opgezocht en … vol verbazing kwam ik tot de conclusie dat er geen speld tussen te krijgen is.

Ik spendeerde dagelijks uren aan Bijbelstudie. Nu nog steeds trouwens. En steeds meer (menselijke) leerstellingen gooide ik overboord en steeds meer Waarheid werd mijn deel. Eén onderwerp, dat vaak in de Bijbelstudies van Ab Klein Haneveld terugkwam, was “de holle aarde”. Ik hamer zelf op mijn eigen website zo vaak mogelijk op het feit dat je zelf moet toetsen of dat wat je leest of hoort in overeenstemming is met de Schrift. In “de rede der laatste dingen” – Matthéüs 24 – waar de Heer zeer uitgebreid uitleg geeft over de eindtijd en dat wat gaat komen, geeft hij ons als eerste de opdracht: “Ziet toe, dat u niemand verleide.” (vers 4)

De holle aarde theorie bleef al die jaren in m’n achterhoofd. Het was niet dat ik het niet wou geloven, maar ik bleef zitten met de meest logische vragen. Want als je de ruimte ingaat, dan ziet de aarde er uit als een bol. En als de zon in de aarde zit, dan moet hij héél klein zijn. Hoe zit dat? Uiteindelijk vond ik de Bijbelstudie “Model der schepping”. En dat heeft mij veel antwoorden gegeven. In ieder geval Bijbelse antwoorden. Die zijn het belangrijkst uiteraard. Christus centraal in de schepping in plaats van buiten de schepping.

Wat ik overhield waren de praktische vragen, zoals hoe het zit met het buigen van het licht en de optische illusie waarin je leeft? Als je daarop antwoorden wilt hebben, kom je uit bij wetenschappelijke boeken van wetenschappers die ook hebben moeten loslaten wat zij geleerd hebben. Maar daar kom je met ‘even googelen’ niet zo snel. Waar je als eerste terechtkomt, als je zoekt naar de holle aarde theorie, zijn de esoterische en de New Age-achtige websites.

Op de Bijbelstudie in Groningen heb ik van een broeder twee boeken te leen gekregen over de holle aarde. Een in het Nederlands en een in het Duits. Dan heb je in ieder geval een begin. Dat zette me aan het denken. Er moet toch veel meer goed materiaal te vinden zijn? De resultaten van mijn zoektocht naar materiaal over “de holle aarde” leverde me uiteindelijk meer op dan ik had gedacht. Die informatie/media over dit onderwerp heb ik op één pagina op mijn website onder gebracht. Natuurlijk heb ik dat niet allemaal gelezen. Dus ook niet getoetst. Die oproep om het te toetsen, blijft altijd van kracht, dus ook hier. Ik hoop dat broeders en zusters die met vragen zitten over de theoretische kant van deze Bijbelse waarheid, dus net als ik, hier ‘goede’ materie vinden en wellicht het antwoord op de vraag.

Het belangrijkste is toch wel dat je gelooft, ondanks dat je het niet ziet. Dat is soms verrekte lastig voor de mens, maar het is een Bijbelse gegeven (Hebreeën 11) en iets waar we sowieso dagelijks mee te maken hebben in ons geloofsleven. Ook geloof ik van ganser harte dat Hij ons in heel de Waarheid zal leiden. En wanneer wij Zijn Waarheid zoeken, wil Hij het ons openbaren.

Toen het spreekwoordelijke kwartje viel, begreep ik ineens waarom God een regenboog als teken gebruikte in Genesis 9. Inderdaad, het licht gaat niet langs een rechte lijn. Het licht buigt. En het licht dat door water gaat, buigt zo sterk dat je een negatief beeld krijgt. Zodat hol bol wordt, recht krom wordt en rechts links wordt. Zie dit voorbeeld:

Gods rijke zegen toegewenst.

Melle Velema


Interesse voor de holle aarde

holle aarde venema

4 reacties op "Interesse voor de holle aarde"

 1. Het Holle Aarde idee getuigt van een sterk drie-dimensionaal denken. Hoewel ik atheïst ben, wil ik best meedenken in het idee van een God die alles overziet en centraal staat. Maar als je begrijpt dat het universum meer dimensies heeft, hoef je het hele holle-aarde idee niet eens te opperen om te begrijpen dat een vierdimensionaal wezen onze drie-dimensionale mensen in 1 oogopslag kan overzien.

  Daar is echt geen holle aarde voor nodig. Daar is enkel een geest voor nodig die naar school is geweest.

 2. Hmmm, volgens mij zegt de Bijbel heel wat anders:

  “Hij is het Die zetelt boven de omtrek van de aarde, waarvan de bewoners als sprinkhanen zijn.” (Jes.40:22)

  Brabbelaar.

 3. “Hij is het, Die daar zit boven den kloot der aarde, en derzelver inwoners zijn als sprinkhanen;”(Jes.40:22)

  Zelfde tekst, wat ouder taalgebruik. En zoals u wel bekend is zijn kloten rond meneer.

  “Hij breidt het noorden uit over het woeste; Hij hangt de aarde aan een niet.” (Job 26:7)

  De aarde hangt dus is een vacuüm, oftewel het heelal. Ik vermoed dat u de wereld op zijn kop aan het zetten bent, oftwel; het lijkt wel de omgedraaide wereld bij u. Of weet u nu ook plotseling niet waar u dat nu weer vandaan haalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *