Schaamteloze tv evangelisten
Actueel
0

Schaamteloze tv evangelisten

Jaren terug werd ik al geconfronteerd met schaamteloze tv evangelisten. Op het eiland St. Maarten zette ik de televisie aan en de tv-zenders uit Amerika bestookten mij met moderne charlatans, die het Woord van God en de naam van de Here Jezus Christus compleet misbruikten voor eigen gewin. Een “activiteit” die overigens helaas in heel veel meer vormen gepraktiseerd wordt over heel de wereld. De gezamenlijke noemer voor dit alles is “religie”, oftewel “eigengemaakte godsdienst”. Daarbij is het de mens die bepaalt hoe God gediend moet worden en staat het voordeel voor de mens centraal. Verwerpelijk!

Prosperity gospel

Ik zal de tv uitzending op St. Maarten niet snel vergeten. Het was een schoolvoorbeeld van “prosperity gospel”, het “voorspoed evangelie”, dat zo populair is op kennelijk zo veel plaatsen in de wereld. Ik kende de notoire oplichter Benny Hinn (“creditcards accepted”) al, die in het begin van deze eeuw op ontluisterende wijze ontmaskerd werd door Ruby Wax. Walging was het enige gevoel dat ik daaraan over heb gehouden. Deze keer was het de beurt aan Joel Osteen. Een aalgladde Amerikaan, met natuurlijk – zo doen ze dat daar – zijn net uit een missverkiezing gestapte vrouw aan zijn zijde. Wat een superschoon en supergelukkig plaatje werd daar neergezet. De zeer goed gevulde “arena”, met het nodige klapvee, vond het geweldig. En daar bleef het dus niet bij. Volgens Wikipedia bereikt hij via radio en televisie wekelijks meer dan zeven miljoen kijkers in meer dan 100 landen over de hele wereld. Bizar!

Schaamteloos schooien om geld

De boodschap ging uiteraard over hoe de mens beter kan worden en meer, ja véél meer, voorspoed zou kunnen krijgen als hij of zij maar op God zou vertrouwen én natuurlijk bereid was om daar financieel in te investeren. Vooral via Joel Osteen en dan met name via zijn boeken. Een lucratieve business, zo blijkt alleen al uit de 13 miljoen dollar die hij van de uitgever als voorschot voor zijn laatste boek zou hebben gekregen. En dan heb ik het nog maar over één boek. Hoe groot moet dat imperium van de in weelde levende Osteentjes wel niet zijn? Ik wil er eigenlijk niet aan denken. Vooral niet omdat Gods Woord, Zijn Naam en Zijn leringen zonder scrupules worden misbruikt voor het schaamteloos schooien om geld. Aan de andere kant is het evenzo ongelooflijk dat mensen daar massaal intrappen. Mensen doe toch eens grondige Bijbelstudie in plaats van naar die oplichters op tv te kijken! Een beetje Bijbelstudie is al genoeg om te weten hoe het zit en om ver weg te blijven van deze narcisten. U kunt op deze website beginnen. Het bespaart in ieder geval veel geld en verdriet en uiteindelijk zal dit echte prosperity opleveren.

John Oliver hekelt schaamteloze tv evangelisten

Het aan de kaak stellen van schaamteloze tv evangelisten kan mij niet vaak genoeg gebeuren. Het is nodig, want zovelen worden door de op z’n minst inhoudsloze boodschap verleid. Stop deze geldmachines! Dat moet John Oliver van Last Week Tonight (hier uitgezonden door HBO) gedacht hebben. Met zijn team verdiepte hij zich in de wereld van de schaamteloze tv evangelisten. Op de van hem bekende wijze nagelde hij enkele charismatische geldwolven aan de paal. Prachtig, moet hij vaker doen, want er zijn er ongetwijfeld nog meer.

De uitzending is op dit moment al ruim meer dan 4 miljoen bekeken via Youtube. Ik beveel ‘m van harte aan. Het is genant, in-en-in triest, maar ook om te lachen. Daarna weer snel vergeten en lekker bezig zijn met echte Bijbelstudie!

Oh, ja…, dit bericht is geheel gratis, maar hopelijk niet voor niets…Schaamteloze tv evangelisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *