Hulp ter bekwamer tijd. Studie nr. 89 uit de serie “De gedachte is …” (Zie ook de studie “Hebreeën”)
Hebreeën 2 : 18 en 4 : 16
Want in hetgeen Hij Zelf, verzocht zijnde, geleden heeft, kan Hij dengenen, die verzocht worden, te hulp komen.
Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot den troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden, om geholpen te worden ter bekwamer tijd.
Hulp ter bekwamer tijd van onze Hogepriester
De Here Jezus Christus, is onze Hogepriester en is verantwoordelijk voor ons. Wij mogen daarom van Hem hulp verwachten, maar dan niet als natuurlijke mensen, levend in het vlees. Wij zijn immers gestorven, omdat God ons – de oude mens – de dood van de Here Jezus heeft toegerekend. Hij heeft onze zonden weggedaan en nieuw en onvergankelijk leven gegeven en daarom ontvangen wij genade en verkrijgen wij barmhartigheid “om geholpen te worden ter bekwamer tijd”. Dit betekent dat Hij het doen zal, maar ook dat Hij dat niet altijd doet. Degene die Zelf “verzocht zijnde en geleden heeft” zal het wedergeboren kind van God, dat tot Hem nadert, “te hulp komen”. Maar dan wel op Zíjn tijd en op Zijn wijze, en niet op de onze.
Lijden leert en oefent geloof
Waarom zou Hij niet meteen helpen? Als er verzoeking is, is er lijden. Waarom wordt dat niet meteen verholpen? Omdat het lijden een mens geloof leert, zijn geloof oefent. Waarom leed de Here Jezus? Opdat Hij geloof en gehoorzaamheid leerde. (Hebreeën 5) Opdat Hij een beter Verbond zou brengen, een beter Hogepriesterschap, betere offers, een beter vaderland, een betere erfenis, een betere belofte. Waarom leed Job? Opdat hij er beter van zou worden en hij werd het ook.
Waarom laat de Heer ons een tijd lijden alvorens te hulp te komen? Omdat het ons wat beters brengt! Opdat ook wij gehoorzaamheid en geloof zouden leren, om daaruit te leven, zodat ook wij op grond daarvan beloond zullen worden met heerlijkheid, tot eer van God.
Verdrukking leert ons zien op de toekomst
Verdrukking wekt hoop en “hoop beschaamt niet“. (Romeinen 5 : 5) Het leert ons zien op de toekomst, op de heerlijkheid, die ons is voorgesteld. Het bepaalt onze gedachten bij die Ene, de onvergankelijke Heer, Die ook gezegd heeft dat Hij niet zal toestaan dat we verzocht worden boven hetgeen wij dragen kunnen en eveneens dat Hij met die verzoeking ook de uitkomst zal geven. (1 Korinthe 10 : 13)
Het gaat nooit over de grens, het wordt nooit meer dan de gelovige dragen kan. Hoe dan ook, het “werkt in ons een gans zeer uitnemend eeuwig gewicht der heerlijkheid”. (2 Korinthe 4 : 17) We zuchten hier beneden wellicht, maar niettemin is de Heer met ons. Hij is barmhartig en getrouw. Hij weet wat in ons omgaat. Hij kent onze onzekerheden, en zeker onze mislukkingen, en Hij is degene die op Zijn tijd hulp geeft
Roemen in de verdrukking
Voor gelovigen is de hoogste waarheid dat wij een Helper hebben, “... groot van kracht”. (Lied 584 JdH) Wij worden daar op de lange duur niet slechter van en dát – die lange duur – is dus precies wat wij moeten leren. De heerlijkheid die ons is voorgesteld, is niet voor dit aardse leven “in het vlees”, maar voor hierna. Daarom roemen wij niet alleen in de heerlijkheid Gods, maar ook in de verdrukking. (Romeinen 5)
Als u verzocht wordt, denk dan hier aan: Wij zijn de hemelse roeping deelachtig en hebben nu alreeds deel gekregen aan de hemelse positie en roeping van de getrouwe Christus. Daar zouden wij op vertrouwen.
Ik ben met ulieden
We wandelen aan Zijn hand en dat betekent niks als we alleen maar voorspoed kennen. Deze woorden betekenen juist wat, omdat wij dat niet altijd hebben. Met name gelovigen, die vreemdelingen zijn in deze wereld. Zie daarom op Zijn bemoediging in Mattheüs 28: “Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld”. Leer te vertrouwen op Zijn werk op Zijn tijd, op Zijn gedachten, op Zijn wil met ons leven.
Deze studie is beschikbaar als gratis PDF – Wire-O ingebonden op papier kan via de printshop (bijv. onlyprint.nl)
Hulp ter bekwamer tijd
Hulp ter bekwamer tijd