Hervormd en vrijgemaakt

1

Hervormd en vrijgemaakt. Wij noemen onszelf vrolijk orthodox. Of je nu hervormd, gereformeerd, doopsgezind, of wat dan ook maar bent, zolang je het met kleine letters schrijft, is dat geen enkel probleem. Het is wel zo, dat we inderdaad hervormd zouden worden in ons denken. Je zou het ook gereformeerd kunnen noemen, want dat is precies hetzelfde. Beide betekenen dat je veranderd wordt in je denken.

Waar naartoe in die verandering?

De vraag is echter waar we begonnen zijn en waar we naartoe gaan in die verandering? Gewoonlijk hebben bovengenoemde termen te maken met de Reformatie. Daar zijn heel wat denominaties uit voortgekomen, maar in de Bijbel bestaan al die verschillen niet.

We zouden ook vrijgemaakt worden. Dat is ook de volgorde: eerst verandering, hervorming, daarna vrijmaking. Daarmee houdt het niet op, want die dingen dienen een bepaald doel. Daarom zijn ze ook van boven af geregeld. Na die verandering en vrijmaking is het de bedoeling dat we de levende God zouden dienen. …

Lees verder in de PDF

Hervormd en vrijgemaakt

Hervormd en vrijgemaakt

(Bekeken: 454 keer, 1 x vandaag)
Delen via:

Over de auteur

Barth van Dijk

Barth van Dijk maakt - in eerste instantie voor zichzelf - samenvattingen van N.B.C.-spreekbeurten en bijbelstudiedagen en stelt deze vervolgens beschikbaar voor geïnteresseerden. Zijn samenvattingen (PDF) kunnen gratis gedownload worden. Op dit moment zijn er 47 samenvattingen beschikbaar.

1 reactie

 1. “De vraag is echter waar we begonnen zijn en waar we naartoe gaan in die verandering.”

  Ooit waren we katholiek.
  En vanaf de 16de eeuw achtereenvolgens:
  hervormd
  gereformeerd
  gereformeerd vrijgemaakt
  gereformeerd vrijgemaakt buiten verband
  Jezus-ik-en-mijn-bijbel

Reageren