maagd die zwanger wordt
Blog v. Stempvoort
0

Een maagd die zwanger wordt

“Een maagd die zwanger wordt? Dat is toch heel normaal!”, roepen de bijen in koor. “Dat gebeurt bij ons heel vaak!” “Ja, ik weet het nog goed”, spreekt de koningin, “het waren allemaal jongetjes.” Hun belangrijkste taak is hun leven geven om nieuw leven te verwekken en te zorgen dat er werksters komen die honing maken. We komen het ook in de rest van de dierenwereld wel tegen: vrouwtjes die nakomelingen voortbrengen zonder dat er zaad van een mannetje aan te pas komt. Parthenogenese noemen we het, parthenos is maagd en genese betekent voortbrengen.

Bij de mens is het de vader die het geslacht van het kind bepaalt. Een lichaamscel bevat 46 chromosomen, in 23 paren. De eicel van de vrouw bevat de helft ervan (23 losse chromosomen dus), de zaadcel bevat de andere helft. Van die chromosomen is er één die het geslacht van het kind bepaalt, dit noemen we het geslachtschromosoom. Van dit geslachtschromosoom zijn twee varianten, X en Y. Normaal gesproken zorgt de combinatie XX voor een vrouwelijk lichaam en de combinatie XY voor een mannelijk lichaam. De man kan dus X of Y doorgeven, de vrouw altijd X. Het is dus de man die het geslacht van het kind bepaalt.

Syndroom van De La Chapelle

“Een maagd zal zwanger worden en een zoon baren”, zo luidt een profetie van Jesaja. Overdrachtelijk gaat dit over het ongelovige Joodse volk wat officieel getrouwd was met God, maar toch geen gemeenschap met Hem wilde. Er werd toch een jongetje geboren, van Wie God Zelf zei: “Dit is Mijn Zoon!” Letterlijk werd dit vervuld door Maria die zwanger werd zonder gemeenschap te hebben gehad met een man. De Heilige Geest deed Zijn Werk. Maria had als vrouw twee X-chromosomen en kon dus alleen een X-chromosoom doorgeven aan haar kinderen. Geen Y-chromosoom, dus geen jongetjes zou je zeggen. Het is echter iets ingewikkelder. Het blijkt dat 1 op de 25.000 mannen de combinatie XX in hun cellen heeft. Het staat bekend als het “syndroom van De La Chapelle”. Bij 90% van de mensen met dit syndroom is er sprake van dat een stukje van het Y-chromosoom, het SRY-gen, op het X-chromosoom terecht is gekomen. Bij 10% van de mannen met syndroom van De La Capelle echter is er sprake van een mutatie op het X-chromosoom. Het stukje tekst wat zegt: Maak een jongetje, is dus spontaan geschreven.

Er is een verband tussen het Y-chromosoom en het mannelijk geslachtshormoon testosteron, verantwoordelijk voor de mannelijke geslachtskenmerken, zoals de toename van spiermassa. Ook lijkt er een evenredig verband te zijn met de mate van agressiviteit. Mannen met twee X-chromosomen zijn vaak onvruchtbaar, maar kennelijk is er ook iets bijzonders met het bloed. Laten we dat allemaal nu net terugvinden bij Jezus! Hij was niet agressief, maar juist zachtmoedig en nederig van hart. Toen Hij geslagen werd, sloeg Hij niet terug. Toen Hij uitgescholden werd, schold Hij niet terug. Zo anders dan wij, zo totaal anders dan ik van nature ben. Dat er iets bijzonders met Zijn bloed was, lezen we bij Zijn Kruisdood in het Johannes-evangelie.

Een maagd die zwanger wordt? Dat kan toch helemaal niet!

Een maagd die zwanger wordt? Dat kan toch helemaal niet! Dat hoor ik weleens als tegenwerping op de geloofwaardigheid van de Bijbel. Als ik dan vraag of 275.000 kilo aluminium en kunststof uren in de lucht kan blijven, ontkent men net zo hard. Tot men even nagedacht heeft, zelf bedacht heeft dat het met een beetje intelligent ontwerp toch wel degelijk héél erg vaak gebeurt. De Airbus 380 vliegt al een poosje rond. Om maar te zwijgen van het ruimtestation ISS, wat 150 miljard dollar gekost heeft en doelloos in de ruimte rondzweeft. Punt is dat we vaak op grond van gebrekkige en onvolledige informatie bepaalde zaken die van levensbelang zijn en een heel duidelijk en nauwkeurig omschreven doel hebben, als ongeloofwaardig afdoen terwijl we anderzijds kosten noch moeite sparen voor zaken die het leven hooguit wat makkelijker maken.

Kwestie van uiterst intelligent ontwerp

Vrijwel alles in de natuur is geen kwestie van toeval, maar uiterst intelligent ontworpen. De wetmatigheden en al die fysiologische principes vertellen een verhaal. Ze maken duidelijk welk idee de Ontwerper had met Zijn kunstwerk. Nieuw, eeuwig Leven voortbrengen!

Terug naar die bijen. De darren geven hun DNA, de stof waarin hun eigenschappen beschreven staan. Dit doet denken aan de profeten, die het Woord van God doorgaven. De werkbijen zijn degenen die door dat Woord geboren worden. Zij staan symbool voor de gelovigen. Ze verzamelen honing op een verborgen plaats, onzichtbaar voor de buitenstaander. Net zoals iedere gelovige een schat verzamelt in de hemel. Vandaar dat honing een gouden kleur heeft, niet kan bederven en heerlijk zoet is. Hemels! (Zie studie “Honing”.)

Gebed:

Hemelse Vader, wat bent U fantastische geweldig groot, wat hebt U alles ongelooflijk knap gemaakt.
Dank U dat U Zichzelf en Uw plan met ons op zoveel verschillende manier vertelt.
Leer ons zien, geeft U ons verlichte ogen des verstands, zoals de honing deed bij Jonathan.

Amen


Een maagd die zwanger wordt

maagd die zwanger wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *