Div. onderwerpen
0

Geld als schuld

Dit is de Nederlandse ondertiteling van de internetdocumentaire “Money as debt“. Redacteur Barth van Dijk maakte er m.b.v. “knippen en plakken” een pdf-bestand van, zodat meer mensen van deze materie op de hoogte geraken.

Een aantal grootse namen zijn bang voor iets

Een aantal van de grootste namen in de Verenigde Staten, in de sectoren van handel en productie, zijn bang voor iets. Ze weten dat er een kracht is ergens zo georganiseerd, zo subtiel, zo oplettend, zo verweven, zo compleet, zo verspreid, dat ze beter niet een te grote mond hebben als ze er veroordelend over spreken.

Woodrow Wilson, voormalig President van de VS

Iedere keer als een bank een lening afsluit, wordt er bankkrediet gecreëerd – nieuwe stortingen – gloednieuw geld.

Graham F. Towers, Gouverneur, Bank van Canada, 193454

Het proces waarmee banken geld creëren is zo simpel dat de geest het afstoot.”

John Kenneth Galbraith, Econoom

Sta mij toe om het geld uit te geven en te beheersen en ik geef er niets om wie de wetten maakt.”

Mayer Anselm Rotschild, Bankier

Geld als Schuld

Twee grote mysteries domineren onze levens, liefde en geld. ‘Wat is liefde?’, is een vraag die eindeloos bestudeerd is in verhalen, liederen, boeken, (films en televisie. Maar dat kan niet worden gezegd over de vraag, ‘wat is geld?’ Het is niet vreemd dat monetaire theorie niet de inspiratie is geweest van filmhits, maar het wordt niet eens genoemd in de scholen die de meesten van ons bezochten.

Voor de meesten roept de vraag ‘waar komt geld vandaan?’ een beeld op van de Munt die biljetten drukt en munten slaat. Geld, zo denken de meesten, wordt gecreëerd door de overheid. Dat is waar, maar slechts tot op zekere hoogte.

Het overgrote deel van het geld wordt niet gedeeld door de Munt

Die metalen en papieren symbolen van waarde die we normaal zien als geld worden inderdaad gemaakt door een overheidsinstelling: de Munt. Maar het overgrote deel van het geld wordt niet gecreëerd door de Munt. Het wordt iedere dag, in enorme hoeveelheden, gecreëerd door private corporaties die we banken noemen.


Dit is géén uitgewerkte studie van Ab Klein Haneveld.


Geld als schuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *