Toegevoegd

Over de auteur

Wim de Goeij

Ik geloof al wat de Heer gesproken heeft in Zijn Woord de Bijbel. Als wedergeboren kind van God is het mijn doel dat Woord te onderzoeken en goed te verstaan. Ik hou niet van religie en ben niet verbonden aan enige denominatie.

Gerelateerde berichten

5 Reacties

 1. 1

  Bram de Gooijer

  Zo is het maar net Wim. Want wij hebben den strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de geweldhebbers der wereld, der duisternis dezer eeuw, tegen de geestelijke boosheden in de lucht. Eph_6:12

  Reply
 2. 2

  Wim

  De Bijbel is inderdaad duidelijk genoeg, alleen moet je wel geloven wat er staat en dat niet proberen weg te redeneren omdat het je niet goed uitkomt of zoiets. Helaas is dat regelmatig het geval met mensen die theologie gestudeerd hebben. Ik hou het dus maar bij Bijbelstudie.

  Reply
 3. 3

  Hoc est

  Wim schreef:

  “De Bijbel is inderdaad duidelijk genoeg, alleen moet je wel geloven wat er staat….”

  Beste Wim,

  Lezen wat er staat is altijd de interpretatie van de lezer zelf, daarom zijn er vandaag de dag tienduizenden kerkgenootschappen. Dat hebben we aan Luther te danken die stelde voor de bijbel als enige authoriteit te erkennen. Zo werd iedere bijbellezer een paus. En als je het niet eens was of bent met de interpretatie van jouw kerk, dan start je voor jezelf een kerk. Een klein beetje theologie kan geen kwaad, dat zou deze site ten goede komen. Alleen maar met bijbel teksten citeren haalt het niveau omlaag.

  Groet.

  Reply
 4. 4

  Hoc est

  Beste Wim

  Je schreef:

  “De Bijbel is inderdaad duidelijk genoeg, alleen moet je wel geloven wat er staat en dat niet proberen weg te redeneren omdat het je niet goed uitkomt of zoiets. Helaas is dat regelmatig het geval met mensen die theologie gestudeerd hebben. Ik hou het dus maar bij Bijbelstudie.”

  De bijbel is een dood ding, net zoals elk boek. “Lezen wat er staat, is jouw interpretatitie of van die van bijvoorbeeld pastor Russel en al die anderen. Die geloven allemaal wat er staat, maar komen tot een andere visie. Er zijn momenteel duizenden denominaties, wie heeft er gelijk. Als je met elkaar van mening verschilt dat sluit je je toch aan bij een gemeenschap die jouw zienswijze deelt. Of je start een eigen gemeenschap met jouw interpretatie van de bijbel. Dat is wat jij gedaan, je bent je eigen éénmanskerkje gestart, dat is slim, je hoeft dan geen rekening met een ander te houden, je gelooft dan altijd wat er staat in de bijbel omdat dat je in jouw denominatie de enige authoriteit bent. Maar wat geeft jouw dan het recht om bijv, voor de JGn te waarschuwen, die geloven ook wat er in de bijbel staat. Wat betreft de interpretative authoriteit van de bijbel, is dat de individuele bijbellezer of zijn dat degenen die door Jezus bevoegd zijn om dat te doen.

  Groet.

  Reply
 5. 5

  Aspie The One And Only

  Men beroept zich op de autoriteit van De Schrift, ook Bijbel genoemd. Dit is correct maar behoeft toeluchting. Enkel de originele manuscripten in de brontaal zijn correct, alhoewel deze of verloren gegaan zijn of niet identiek zijn. Dit is een belangrijk gegeven. Verder hebben we een Franse uitdrukking die omgetaald naar Nederlands is “vertalen is verraden”. Bij vertaling maakt men steeds keuzes, of woord voor woord aan de ene kant, of gedachte voor gedachte aan de andere kant. Verder evolueert taal steeds en hebben woorden mogelijks een volledig andere betekenis na verloop van tijd, als voorbeeld de King James vertaling, die zowel een Oxford versie als een Cambridge versie heeft. Dus er staat inderdaad geschreven, men leest, doch een vertaling is nooit correct, om aan dit euvel te verhelpen kunnen meerdere vertalingen naast elkaar gebruikt worden. Dus SCHRIFTSTUDIE natuurlijk, maar hou vorige in gedachte. Sola scriptura is een mooi motto

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2018 Stichting Vlichthus Wim de Goeij