De wereld en de waarheid

0

De filosofie beweert dat als we bijvoorbeeld tegenover elkaar zitten, dit nog niet wil zeggen dat dit ook werkelijk zo is. Dat is een aanname en kan net zo goed een hallucinatie zijn. Je kunt dus wel aannemen dat als je tegenover elkaar zit, dit ook werkelijk zo is, maar dat hoeft niet de waarheid te zijn. Het is jouw waarheid omdat jij het zo ervaart. Zo is men tot de conclusie gekomen dat waarheid niet bestaat: waarheid wordt gevormd door onze eigen individuele conceptie. Dit betekent dat we allemaal onze eigen waarheid hebben.

Dat is natuurlijk belachelijk en zo is niets meer zeker. Daarom verdragen de wereld en de waarheid elkaar ook niet echt. De waarheid is aan de wereld voorgehouden, maar niet door haar geaccepteerd. Als iedereen zo z’n eigen waarheid heeft, dan heeft ook iedereen z’n eigen leugen. En dat is het natuurlijk: door niet aan de waarheid vast te houden, creëer je je eigen leugen. Maar wij die geloven hebben de waarheid gevonden. Dat is niet zomaar een losse kreet, maar een absoluut idee. …

Lees verder in de PDF

De wereld en de waarheid

(Bekeken: 180 keer, 1 x vandaag)
Delen via:

Over de auteur

Barth van Dijk

Barth van Dijk maakt - in eerste instantie voor zichzelf - samenvattingen van N.B.C.-spreekbeurten en bijbelstudiedagen en stelt deze vervolgens beschikbaar voor geïnteresseerden. Zijn samenvattingen (PDF) kunnen gratis gedownload worden. Op dit moment zijn er 47 samenvattingen beschikbaar.

Reageren